————————————————————————————————

Basis materialen
om kaarsen te maken.

Volgende basis materialen zijn nodig om de meest
eenvoudige kaars te maken.

Gietvormen welke bestand zijn tegen een maximale
temperatuur van 100°

————————————————————————————————

Voorbereiding
van de gietvorm.

Ga als volgt te werk (foto’s volgen hier nog):

1 Gebruik een stevige dikke naald welke door de
gietvorm (onderaan) kan worden geleid.

2 Door de naald komt de te gebruiken wiek welke
van toepassing is voor de te gieten kaars. (dikte lont zie onderaan). Plaats
ook de afsluiting van de kaarsvorm over de naald en leid de dichting af langs
de lont zodat alles (gietvorm en lont en naald bovenaan mooi recht gespannen
staat. Nadat de naald met wiek door de opening onderaan de vorm is geschoven
mag de lont bovenaan de gietvorm vastgemaakt worden aan een naald of ander
stevig materiaal. (ik gebruik metalen staafjes of naalden)

Nadat alles stevig is vastgemaakt (lont,
lonthouder,…) kan onderaan de vorm waar het uiteinde van de lont zit,
afgeknipt worden.

Zorg er steeds voor dat de wiek
recht en dus niet gedraaid zit in de gietvorm. De getorste vorm van de wiek kan
onrustig branden met zich mee brengen.

Gebruik steeds platte wieken (zijn
verstevigd) in plaats van ronde wieken. Bij gebruik van enkel stearine zijn
ronde wieken aangewezen.

Voorbereiding
dompelkaarsen (tafelkaarsen)

Tafelkaarsen worden gedompeld om zo laagje per
laagje tot de gewenste dikte te komen. Deze vorm van kaarsen maken kan niet
gegoten worden wel geperst zoals bij de goedkopere producten welke op de markt
zijn te verkrijgen.

Hoe te werk gaan?

1 gebruik de dunste wiek (3×7)

2 dompelen gebeurd met een houder waar de wiek
wordt over gelegd en dit met houders van 6 kaarsen of meerdere. Zorg ook bij
deze vorm van kaarsen dat de wiek mooi recht wordt aangebracht en niet gedraaid
is aangespannen.

3 Dompelen gebeurd in een ketel hoog genoeg om de
gewenste lengte van de kaars te bekomen. Een ideale temperatuur is 71°C, zo laag mogelijk dus
omdat tussen elke dompeling even moet gewacht worden dat de vorige laag kan
uitharden. Als men begint te dompelen moet het volledige proces afgelegd worden
anders ontstaan er lagen welke kunnen loskomen van elkaar.

4 Het dompelen is ongeveer 15 tot 30 maal
afhankelijk van de gewenste dikte van de tafelkaars.

5 De laatste dompeling gebeurd best bij 85°C om een glad oppervlakte
te bekomen.

Tip: laat de dompelkaarsen enkele uren uitharden.
Indien de kaarsen niet zijn uitgehard zal deze bij het losmaken van de houder
krom trekken door de krimp van de paraffine.