Temperaturen
gebruikt bij het gieten.

Er zijn verschillende temperaturen bruikbaar bij het gieten van kaarsen. Alles hangt af van het gewenste uitzicht en resultaat.

Paraffine smelt op 56°C en vat vuur bij 180°C

Om een gladde structuur te bekomen van de kaars (bij gebruik van plastiek gietvormen) ligt tussen de 80°C en 90°C. Het verschil tussen beide temperaturen hangt af van de omgeving waar u kaarsen vervaardigt of het seizoen. In de zomer zal een kaars trager stollen dan in de winter. Ikzelf gebruik 76° à 78° in een stabiele temperatuur in mijn atelier.
Een collega giet zelfs nog met een lagere temperatuur voor hetzelfde resultaat namelijk op 72°C

Indien u een te lage temperatuur heeft gebruikt maar toch een glanzende kaars wenst zonder de kaars te moeten versmelten kan u steeds gebruik maken van een dompel lak.

Bij temperaturen lager dan 71°C krijgt u een gemarmerd uitzicht van de kaars. U zult dan wel meer de gietvorm moeten reinigen. Deze werkwijze van lagere temperaturen gebruiken word ook koud gieten genoemd. Om een egaler uitzicht te verkrijgen kan u beter marmerwax gebruiken.

Indien het paraffine mengsel de 100°C heeft overschreden kan dit mengsel enkel nog gebruikt worden voor het maken van buitenkaarsen.